De ce să studiez în germană?2019-03-06T17:26:35+00:00

De ce să studiezi în limba germană?

 

Germana face parte din categoria limbilor indo-europene, utilizată, în special, în zona de vest a Europei. Aceasta se vorbește în țări precum: Germania, Austria, Elveția, Luxemburg si Liechtenstein.

Din ce în ce mai mulți părinți își îndrumă copiii spre limba germană încă de la grădiniță, deoarece este a doua limbă de circulație la nivel european. Grădinițele devin din ce în ce mai numeroase, iar de multe ori calitatea studiului este precară. La fel se întamplă și cu școliile și licele, peste tot se învață limba germana, dar lipsa de profesori calificați este tot mai mare. Acest lucru se schimbă însă la facultate. Aici profesorii vorbesc o germană impecabilă, iar interesul lor față de materia pe care o predau este considerabilă mai mare decât la liceu. Astfel încât studenții care ies de la secția germană sunt pregătiți de a intra pe piața muncii fără prea mari probleme.

România devine casa pentru numeroase multinaționale germane, astfel se caută din ce în ce mai mulți cunoscători ai acestei limbi. Germana este una dintre cele mai căutate pentru angajatorii de top, fiind un criteriu de departajare față de marea masă care vorbește limba engleză. Un salariu mai atractiv este și el un motiv în plus pentru a studia în această limbă.

De altfel, facultățiile cu predare în limbă germană au un avantaj față de cei de la celălalte secții, deoarece  parteneriatele cu universitățiile din spațiul german sunt mai dese și de lungă durata. Studenții au ocazia să aibă cadre didactice internaționale, care vin cu metode noi și inovative de invățare. Prin programe precum DAAD sau Erasmus studenții pot experimenta pentru o anumita perioadă cum este să fii student într-o altă țara. Cele mai multe astfel de parteneriate au loc în Germania sau Austria, unde cunoașterea limbii este un criteriu de departajare destul de important. Programul de diplomă dublă atrage din ce în ce mai mulți studenți, deoarece dacă pe parcursul studiului petrec un an în Germania aceștia primesc 2 diplome la terminarea facultății, una din România și una din Germania.

Astfel, dacă ai făcut un liceu cu predare în limba germană, sau ai cunosțiinte lingvistice  medii și nu vrei să pleci afară, o facultate de la linia germană este o alegere inteligentă. Deschiderea către Occident este mai mare, oportunitățiile de muncă se măresc, iar comunitatea care se formează este unică.